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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Clima Temperado; Embrapa Trigo.
Data corrente:  17/02/2023
Data da última atualização:  27/02/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  CHAVES, M. S.; ANTUNES, M. B.; SILVA, G. B. P. da; GRAICHEN, F. A. S.; TORRES, G. A. M.; MARTINELLI, J. A.
Afiliação:  MARCIA SOARES CHAVES, CPACT; MARCIELE BARBIERI ANTUNES, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO GRANDE DO SUL; GERARDA BEATRIZ PINTO DA SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO GRANDE DO SUL; FELIPE ANDRÉ SGANZERLA GRAICHEN, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE MATO GROSSO DO SUL; GISELE ABIGAIL MONTAN TORRES, CNPT; JOSÉ ANTÔNIO MARTINELLI, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO GRANDE DO SUL.
Título:  Pre and post stage of infection of Magnaporthe oryzae Oryza in wheat leaves with different resistance levels.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Brazilian Journal of Microbiology, v. 53, p. 1091-1100, 2022.
DOI:  https://doi.org/10.1007/s42770-022-00749-7
Idioma:  Inglês
Notas:  Online first 12 April 2022.
Conteúdo:  Blast fungus (Magnaporthe oryzae B.C. Couch) is an imminent threat to global food security because it causes serious yield losses in rice (Oryza sativa L.) and wheat (Triticum aestivum L.). The investigation of infection processes in resistant and susceptible varieties, as well as the cellular responses involved in resistance, can help us to better understand the process of interaction of the M. oryzae-Poaceae pathosystems. Thus, the objectives of this study were to evaluate the processes of pre-and post-infection of M. oryzae in leaves of wheat varieties with diferent levels of resistance. The percentage of germinated conidia, appressorium formed, tissue penetration and colonization, and the reaction of leaf tissue to infection were evaluated. A decrease was observed in the percentage of germinated conidia, appressorium formation, tissue penetration and colonization, especially in the tissues of resistant varieties, in addition to an increase in the plant?s response to infection, with cell wall reinforcement, cell death, and autofuorescent cytoplasm aggregation. Nevertheless, our data produced a diferent temporal perspective regarding the expression of the known types of resistance. We found that, for a single genotype, recognition can start as early as 6 h after inoculation and continue to evolve until very late during the infection cycle, culminating in cell death. The combined and overlapping pre- and post-haustorial resistance mechanisms were sufcient to prevent disease... Mostrar Tudo
Thesagro:  Arroz; Brusone; Oryza Sativa; Trigo; Triticum Aestivum.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Clima Temperado (CPACT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPT45493 - 1UPCAP - DD
CPACT22542 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria Tropical.
Data corrente:  20/03/2018
Data da última atualização:  20/03/2018
Tipo da produção científica:  Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento
Autoria:  CAVALCANTE, J. M.; MATTOS, A. L. A.; CANUTO, K. M.; ZOCOLO, G. J.; BRITO, E. S. de.
Afiliação:  Jefferson Malveira Cavalcante, Engenheiro de Alimentos, Ph.D. em Engenharia Química, professor da Unichristus; ADRIANO LINCOLN ALBUQUERQUE MATTOS, CNPAT; KIRLEY MARQUES CANUTO, CNPAT; GUILHERME JULIAO ZOCOLO, CNPAT; EDY SOUSA DE BRITO, CNPAT.
Título:  Extração de LCC por prensagem da casca de castanha de caju originária de minifábrica para a obtenção de ácidos anacárdicos.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  Fortaleza: Embrapa Agroindústria Tropical, 2018.
Páginas:  20 p.
Série:  (Embrapa Agroindústria Tropical. Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento, 157).
Idioma:  Português
Conteúdo:  O líquido da casca da castanha de caju (LCC) é um subproduto agroindustrial que apresenta características específicas devido à sua rica composição em alquilfenóis. O presente estudo tem como objetivo avaliar o efeito de pressão e temperatura na extração de LCC e seu teor de ácidos anacárdicos.
Palavras-Chave:  Alquil fenol; Alquil phenol; Fluido newtoniano; MSR; Newtonian fluid; RSM.
Thesagro:  Viscosidade.
Thesaurus NAL:  Viscosity.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/174193/1/BPD18006.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria Tropical (CNPAT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAT15497 - 1UMTFL - DD2018.0121
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